Schoolbegeleidingstraject 'Eet je sterk!'

  • Leerresultaten en welbevinden hebben een bewezen relatie met gezonde voeding.

  • 58,2 % van de basisschoolleerlingen eet niet iedere dag één stuk fruit.

  • 51,4 % van de 4- tot 12-jarigen eet niet één keer per week vis.

  • Uit onderzoek blijkt bij 60% van de ADHD-kinderen hun hyperactiviteitsyndroom samen te hangen met voeding.

  • 40% van de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis zijn ondervoed, d.w.z. tekorten aan essentiële voedingsstoffen.

 

Zomaar wat cijfers…maar wat zeggen ze ons? Misschien wel dat we de weg kwijt zijn als het gaat om onze voeding? Ver weg bij wat op een natuurlijk manier goed voor ons is. We krijgen 1000 adviezen over hoe het zou moeten en tegelijkertijd worden we aan alle kanten verleid om ongezonde keuzes te maken. Snappen we er nog iets van?

 

Wat als we eens terug gaan naar de basis? Ontdekken wat echt eten is en wat niet? Naar waar eten in essentie voor bedoeld is, namelijk het voeden van ons lichaam?

Doel

Kleurrijk Eten wil kinderen en hun opvoeders ervan bewust maken dat je met voeding jezelf (en je kinderen) kunt versterken of verzwakken. Versterken, dus het eten van goede voeding, is een keuze die nog veel te weinig mensen maken. In het programma gaan we inzoomen op wat wel en niet voedzaam is. Dit maken we voor de kinderen (en hun opvoeders) heel concreet. Daarnaast gaan de kinderen heel veel proeven en natuurlijk ook zelf lekker aan de slag. Zelf eten en ervaren staan hierbij centraal!

De rol van school

Persoonlijk vind ik het de eerste verantwoordelijkheid van opvoeders thuis om kinderen gezonder te laten eten. En tegelijkertijd kunnen we om de rol van school absoluut niet heen. Weet je dat je als school héél veel impact kunt maken? Leerkrachten zijn een zó belangrijk rolmodel voor kinderen. Afspraken over wat er wel en niet gegeten mag worden op school hebben dagelijks invloed op wat kinderen binnen krijgen. En kinderen op jonge leeftijd met gezonde voeding in aanraking laten komen is een voorspeller voor gezonder eetgedrag later.

 

Aangezien leerkrachten al meer dan genoeg taken op hun bord hebben ben ik ervan overtuigd dat voedseleducatie gefaciliteerd moet worden. En daarom heb ik een heel mooi aanbod voor jouw school:

Kleurrijk Eten heeft het programma ‘Eet je sterk! ontwikkeld en de Gemeente Zwolle geeft in schooljaar 2023-2024 vier scholen de gelegenheid om dit programma te volgen.

 

Opzet van ‘Eet je sterk!’

Gedurende vijf maanden begeleid ik de school. Ik ga zorgen dat de school impact maakt door de kinderen daadwerkelijk gezonder te laten eten.

  • Ik start met het in kaart brengen van problemen en wensen rond gezonde voeding (bij team + opvoeders) middels een enquête, zodat de beginsituatie en gewenste eindresultaten helder zijn.

  • Het team geef ik alle info over het project van Kleurrijk Eten tijdens een teamtraining, waarbij we ook de uitkomsten van de enquête bespreken.

  • De school start met het (voor-)lezen van het boek ‘Koning Kleurrijk’. Zo worden de kinderen zich bewust van de noodzaak om voor gezonder eten te kiezen.

  • N.a.v. het boek geef ik drie uitgebreide proef- en doelessen voor een middenbouwgroep (incl. alle benodigde boodschappen en materialen).

  • Daarnaast deel ik vijf kant-en-klare doe-lessen die in alle groepen van de school gegeven kunnen worden door de eigen leerkrachten.

  • Ik betrek alle opvoeders bij dit proces en voorzie ze van zinvolle informatie d.m.v. een  presentatie op een ouderavond, stimulerende info via de mail en flyers over gezonder gaan eten.

  • Ik voorzie de school van aanvullend en bijbehorend concreet materiaal voor in de lessen, zoals boeken, posters, receptkaarten en verschillende doe-activiteiten.

  • Vervolgens denk ik met de school mee welke veranderingen ze (blijvend) door willen voeren en ondersteun ik met de borging van het nieuwe beleid binnen de school.

  • Aan het eind van het traject zet ik de enquête nogmaals bij het team en opvoeders uit om de effecten te meten.

 

Materialen

Tijdens het programma krijg je alle benodigde materialen, zoals werkbladen, proefkaarten, posters en doe-kaarten van ons geleverd. Ook de benodigde voedingsmiddelen voor de drie lessen zitten hierbij. Verder zal er veel informatie via de mail gedeeld worden.

 

Aan school vragen we een contactpersoon door te geven, waar we het verloop van het programma mee kunnen afstemmen.

 

Werk je op een school en lijkt dit je wat? Meld je snel aan!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Winkelwagen
Scroll naar boven